zaterdag 22 oktober 2011

Chocolade taart met zure room



Op verzoek van onze jarige Bob die vandaag 19 is geworden! Chocoladetaart en appeltaart. De chocolade taart is gemaakt volgens een recept van Nigella Lawson en een serieuze caloriebom, maar zo lekker! Je maakt het zo:


Het beslag: 200 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram fijne kristalsuiker, theelepel bakpoeder, snuf zout, 200 gram zachte roomboter, 40 gram cacoa (Blooker of Droste)1,5 dl zure room, 2 grote eieren, halve theelepel vanillepoeder of extract, 2 springvormen van 24 cm ingevet of met bakpapier bekleed .

Verwarm de oven op 180 graden. Meng bloem, suiker, bakpoeder, en zout in een grote kom. Klop met de mixer de zachte boter erdoor. Klop in een andere kom cacoa, eieren, zure room en vanille door elkaar. Klop dit mengsel geleidelijk door het bakmeel mengsel tot alles goed vermengd is. Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee bakvormen. Zet de bakvormen in de oven en laat 30 mnuten bakken en daarna nog 10 minuten afkoelen in de hete oven. Laat goed afkoelen voordat je de glazuurlaag aanbrengt.

De Glazuurlaag: 80 gram melkchocolade, 80 gram pure chocolade, 75 gram roomboter, 1,25 dl zure room, halve theelepel vanille poeder,1 eetlepel keukenstroop, 300 gram poedersuiker, 1/2 theelepel heet water.

Smelt chocolade en boter in een steelpannetjes op laag vuur. Laat iets afkoelen en voeg dan de zure room, vanillepoeder en stroop door het mengsel. vervolgens voeg je de poedersuiker en een beetje water toe en roer alles tot een smeuïg mengsel. hHal de cakes uit de bakvormen en leg een cakeplak op een groot bord. Schep met een lepel een flinke laag van het het glazuur over de onderste plak cake en smeer goed uit over de hele plak. Leg de andere plak op het glazuur en schep de rest van het glazuur over de cake. Plamuur de zijkanten en bovenkant zodat alles goed bedekt is met chocoladeglazuur.


2 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd nog!

    En fijn dat je weer terug bent in "blogland"!

    Groetjes Anja

    (En die taart ziet er echt lekker uit!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anja: Dankjewel en ik ben ook blij omweer terug te zijn. Nu weer flink wat lezers aantrekken. En die taart smelt op de tong:)

    BeantwoordenVerwijderen