maandag 17 oktober 2011

Stamppot peen en uien

Kilo aardappels, geschild, 750 gram winterwortel, 2 grote uien, paar gekneusde jeneverbessen (gewoon op slaan), gemalen zwarte peper, Maggi of een ander plantaardig bouillonblokje, 1 laurierblaadje, 2 kruidnagels.


Schrap of borstel de winterwortels schoon. Snij de aardappels in blokjes. Hak de winterwortel fijn in een keukenmachine of snij ze met de hand in kleine blokjes. Snipper de uien fijn (kan ook met de keukenmachine of met de hand. Doe de wortel, aardappels en 3/4 van de ui in een grote pan en zet onder water. Voeg jeneverbessen, laurier, kruidnagel en peper en Maggiblokje toe aan de groenten en breng aan de kook.


Zodra de groenten koken, vuur laag draaien en ongeveer 20/25 minuten op laag vuur laten pruttelen. Vis dan de jeneverbessen, laurier en kruidnagels uit de peen en uien. Smelt wat boter in een pan en bak de over gebleven ui goudbruin. Giet de peen en uien af en stamp met een pureestamper fijn. Voeg eventueel nog wat boter en melk toe als het geheel te droog is. Stamp de gebakken ui door de peen en uien. Proef of de stamppot goed van smaak is . Serveer met een gehaktbal van de Vegetarische Slager of een Tivall rookworst, een flinke lik mosterd, ketchup en gefruite uitjes.

2 opmerkingen:

  1. Blij dat je er ook weer bent, ik (erg egoïstisch hè?) miste je recepten.
    Groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Kniepertie: helemaal niet egoïstisch. Ik word er alleen maar blij van:)

    BeantwoordenVerwijderen