maandag 5 december 2011

Christmaspudding


Het beste is om deze pudding op 30 november te maken zoals de Engelsen het doen. Dan heeft de pudding de hele maand december om te 'rijpen'.

Maar het is nog niet te laat, het kan nog tot 2 dagen voor Kerst, alleen is de smaak dan iets minder intens.

Ik maakte hem ruim op tijd, 2 december, en veel werk is het eigenlijk niet, alleen lang wachten, maar dat scheelt straks weer in de Kerststress, dan is het toetje al lang klaar.

200 gram krenten, 200 gram rozijnen, 50 gram ontpitte dadels in stukjes geknipt, 50 gram geconfijte sinaasappelschilletjes, anderhalve dl donker bier of anderhalve dl sinaasappelsap/citroensap (ik koos voor het vruchtensap) 25 gram witte amandelen geroosterd, 1 kleine appel geraspt, 1 kleine winterwortel geraspt, 50 gram boter, 1 ei losgeklopt, 1/2 dl rum of cognac, 50 gram volkorenmeel, 50 gram verse broodkruimels, 1 tl bakpoeder, 50 gram lichte basterdsuiker, snufje zout, halve theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kaneel. Voor het serveren: 1 dl rum of cognac, pudding vorm van 1 liter.

Stap 1: Doe de krenten, rozijnen, dadels en sinaasappelschilletjes in een schaal en giet er het bier of vruchtensap bij. Dek goed af en laat 24 uur staan.

Stap 2:Roer amandelen, appel en wortel door het rozijnenmengsel. Roer de boter het ei en de cognac er ook door. Meng in een andere kom volkorenmeel, broodkruimels, bakpoeder, basterdsuiker, zout, nootmuskaat en kaneel door elkaar. Schep de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer goed door elkaar.

Stap 3:Vet een puddingvorm of een goed afsluitbare kom in met boter. Schep het puddingmengsel in de vorm en strijk het goed glad. Zorg dat de pudding 5 cm onder de rand van de vorm blijft. Dek de vorm af met een deksel of een stuk ingevet aluminiumfolie en knoop er een theedoek omheen.

Stap 4: Zet de vorm in een grote pan en vul de pan met water. Zorg dat de puddingvorm voor 3/4 onder water staat. Breng het water aan de kook en doe het deksel op de pan. Laat de pudding 4 uur op een zo laag mogelijk pitje gaar worden. Als het water teveel verdampt vul je het af en toe bij. Neem na 4 uur de vorm uit het water, verwijder de deksel en laat afkoelen. Als de pudding afgekoeld is sluit je het deksel weer en laat je hem minimaal 2 weken rijpen.

Stap 5: Serveren: Stoom de pudding nog 2 uur op dezelfde wijze en haal hem dan uit de vorm. Verwarm de cognac in een pannetje, steek de vloeistof aan en giet het brandend over de pudding. Geef er cognacboter bij.

Cognacboter: Mix 4 el boter tot een romige massa. Klop er 75 gram lichtbruine basterdsuiker door. Voeg er druppelsgewijs 3- 4 eetlepels cognac door en eventueel een halve theelepel vanillessence. Maak de boter 4 dagen van te voren en laat hem in de koelkast opstijven. Haal de boter voor het serveren een paar uur van te voren uit de koelkast. Een bolletje roomijs lijkt mij er ook erg lekker bij!

Bron : Tip Culinair van heel lang geleden

Puddingvorm;Kringloop

4 opmerkingen:

  1. Het twee weken laten rijpen, moet dat op kamertemperatuur of in de koelkast of in een kelderkast als voorbeeld?
    Het lijkt me een heerlijk recept, ga hem vandaag nog maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Desiree: Hij staat bij mj gewoon in de kast. Veel succes en laat nog even weten wat je er van vond. Ik maakte hem 10 jaar geleden ook al eens en het smaakte prima. Wat je over houd kan je bewaren in een schone theedoek, eventueel besprenkelt met cogac en daarna in aluminiumfolie gewikkeld op een koele droge plaats. Als er tenminste nog wat over blijft...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook serieus aan het twijfelen! Misschien moet ik eens gek doen. Voor het familiekerstdiner is het wel de bedoeling dat iedereen een klein toetje meeneemt zodat we samen een grand-dessert hebben, ideetje?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Gerry: Je hebt nog de tijd om de pudding te maken... Maar misschien is limoncelo ijs een idee. Kan je bij Plus supermarkt kopen in glaasjes ,maar zelf maken is natuurlijk veel natuurlijker, lekkerder en gezonder.Of je haalt bij AH een bak citroensorbetijs en giet daar wat limoncello door en dan bij het Grand dessert serveren in een likeurglaasje. Ik heb er geen recept van en verder kan ik even niet verklappen wat mijn Kerst toetje word aangezien er hier familie leden meelezen;)Chocolademousse misschien... Of kletskoppen met een laagje mascarpone en granaatappel...

    BeantwoordenVerwijderen