donderdag 29 december 2011

Seitan in bladerdeeg

Seitanvulling: 1 eetlepel boter, 2 eetlepels olijfolie, 1 klein uitje fijngehakt, teen knoflook fijn gehakt, 1/2 wortel in plakjes, 1/2 stengel bleekselderij in plakjes, 1 bosje peterselie en een eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel bloem, 2 eetlepels mirin of witte wijn, zout, peper en nootmuskaat naar smaak, scheutje citroensap, 3 eetlepels geraspte pecorino, 1 ei, 30 gram brood in stukjes geweekt in een beetje melk en daarna uitgeknepen, 350 gram seitan (Yakso), 60 gram pompoenvlees, 225 gram bladerdeeg (plak), sesamzaad.

Verhit de boter en de olie. Fruit de groenten kort met het bosje peterselie. Snij de seitan in kleine stukjes en doe bij de groenten. Bak 2 minuten mee, bestrooi met bloem en bak nog even door. Voeg de mirin/witte wijn toe en kook tot alle vloeistof is opgelost. Laat het mengsel helemaal afkoelen en verwijder dan het bosje peterselie. Doe het seitanmengsel in een keukenmachine en pureer kort. Voeg dan de eetlepel peterselie, peper, zout, nootmuskaat, citroen, kaas, broodblokjes en ei toe. Pureer nogmaals tot het helemaal fijn is. Zet even weg tot verder gebruik.

Vulling: Halveer de pompoen en snij de pitjes er uit. Stoom de pompoenhelften in 20 minuten gaar. Snij de gare pompoen in repen van 1 cm in het vierkant.

Afwerking...
Week een vel bakpapier van 33x33 cm in water en knijp goed uit. Leg het papier op een werkvlak. Spreid het seitan mengsel uit op het papier tot een vierkant van 23x23 cm precies in het midden van het papier. Leg horizontaal een lijn van 20 cm pompoen 5 cm van de onderkant van de seitan. Til de bodem van het papier op en rol voorzichtig de seitan zo strak mogelijk om de pompoen heen tot een lange rol. Draai de uit einden van het papier op als een snoeppapiertje en leg de rol in een bakblik van 23 bij 13 cm. Verhit de oven op 180 graden en bak de rol 40 minuten. Haal de seitan uit het blik en laat afkoelen.

Rol het bladerdeeg uit tot een plak van 28x23 cm. Bestrijk de randen met melk of water. Verwijder het papier van de seitan en leg de rol tegen de rand van het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg voorzichtig op en duw de zijkanten naar binnen. Bestrijk het bladerdeeg met melk of water en strooi de sesamzaadjes over het deeg.

Bak opnieuw 20 minuten op 180 graden.

Laat het seitanbrood enigzns afkoelen voor het aansnijden.

Niet moeilijk om te maken maar het kost een hoop tijd. Ik maakte dit brood voor mijn dochter en mijzelf als hoofdgerecht tijdens het Kerstdiner op Kerstavond en het is heerlijk. Je kan de seitan ook maken zonder de bladerdeegkorst en dan in dunne plakken snijden als broodbeleg.

(Bewerkt recept)
Bron : Vegeteranean - Alberto Musacchio en Malu Simões

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen