woensdag 2 mei 2012

O, Vienna...

Bio Bar Wenen
Heb je zin om naar Wenen te gaan vroeg mijn lief pas geleden. Tuurlijk heb ik daar zin in... Dus hup het vliegtuig in om anderhalf uur later in Wenen weer uit te stappen. We namen de trein naar het Centrum, pakten de metro en een paar minuten later stonden we in ons hotel. Gaat allemaal heel makkelijk.

Maar wat een leuke stad, hip, vol met jonge mensen (en ook ouderen natuurlijk) een mengelmoes van klassiek en modern. Wil je zien en gezien worden, dan ga je naar de StephansPlatz/Graben want daar gebeurt het allemaal. Het is net de Dam, overal mensen, terassen, demonstraties, mannetjes in Mozartpakjes die je over halen om naar de opera te komen, fiakers (paarden met koets) toeristen, locals, clowns, levende beelden. en heel veel mensen die ijsjes eten. Ze staan er voor in de rij en er zijn heel veel ijssalons. En natuurlijk de Wiener schnitzels met citroen en kartoffelsalat.

Gelukkig kan je hier als vegetariër ook heel goed eten en zijn er verschillende vegetarische/vegan restaurants. Wij aten vegetarisch bij de Biobar op de JudenPlatz. Verder bij een Italiaan en bij een gewoon Weens restaurant.

Biologisch eten is ook heel normaal dus dat zie je ook overal. Op zaterdag kwamen we langs een biologische markt. Naast de bioboodschapjes kan je hier ook eten, Wij kozen voor een salade, met een heerlijke dressing en biologisch brood en spoelden het weg met bier en wijn, ook biologisch natuurlijk.

Je kan in de parken, waar er heel veel van zijn in Wenen, heerlijk neer ploffen, dat doet iedereen trouwens en overal waar je kijkt zie je prachtige gebouwen, maar druk is het wel. Kwam  waaarschijnlijk ook door het weer, het was deze 5 dagen constant rond de 30 graden!

Er kan ook van alles in Wenen, dus op zaterdag avond zaten we na een warme vermoeiende dag met pijnlijke voeten van al het lopen op een bankje op de StephansPlatz te genieten van de mensen en wat er allemaal om ons heen gebeurde. Ik had ook wel gezien dat er een stand en busje op het plein stond van een veganistische vereniging.

En ineens, heel hard, hoor je varkens gillen over het plein. Varkens die pijn lijden en die voelen dat ze gaan sterven. Er was ook een beeldscherm bij waar je zag waarom de varkens zo gilden, biggen die onverdoofd gecastreerd werden en zo weer bij de moeders op de grond gegooid die op metalen roosters staan. Varkens die geslacht worden. Marters die levend gevild worden, lammeren die levend met de koppen op de grond (half)dood geslagen worden en bij de kippen heb ik maar de andere kant op gekeken. Ik was het zat.

Dat dit getoond wordt vonden wij toch wat ver gaan. O, er werd veel publiek aan getrokken, mensen die bewust bleven staan kijken. Het is voor volwassen mensen al schokkerend om te zien maar er lopen hier ook een heleboel kleine kindjes rond die ook bleven kijken. Ik vind niet dat je jonge kinderen op deze manier met dierenleed kan confronteren. Ik heb ergere dingen gezien wat er met dieren gebeurt maar iedere keer blijft het op je netvlies hangen en raak je het niet meer kwijt. Iets meer censuur had best gemogen.

Afijn, ik vond Wenen een geweldig stad, het heeft zoveel meer te bieden dan Mozart, en Sissi en is een absolute aanrader! Samen met Berlijn vind ik dit een echte topper.

Foto WWW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten