donderdag 20 september 2012

Er is er een jarig!

22 jaar alweer, onze dochter...
 
We besloten om naar 'de stad' te gaan (Centrum Den Haag). Eerst maar lunchen bij Baklust. Voor haar een broodje seitan. Voor mij het broodje van de week, een pita met seitan,cashewnoten balletjes, yofu/tahinsaus met koriander en wat rauwkost. Grote pot thee erbij, mmmm.

Maar een verjaardag is niet af zonder taart dus namen we toe een cappucino en espresso met een punt worteltjes taart met walnoten en gember en twee vorkjes er bij. Twee punten was echt teveel geweest. De rest van de dag waren de buikjes gevuld.

Verder nog gewinkeld, een feestelijke jurkje gekocht en dan nog langs EkoPlaza, de Vegetarische Slager en weer naar huis.
s'Avonds bakte ik op verzoek een appeltaart en een monchoutaart, terwijl zij lekker wijntjes aan het drinken was met vriendinnen op Het Plein. Ik prooste thuis, met mijn lief!

Met de appeltaart ben ik erg lui (Koopmans), maar iedereen smult er altijd weer van. Recept is ook van moeder op zoon gegaan die deze appeltaart in zijn studenten keukentje maakt!

 Een pak appeltaartmix, roomboter, kilo appels , 100 gram rozijnen, 50 gram suiker en kaneel.

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes en meng met rozijnen, kaneel en suiker.
Maak het deeg van de bloem het 3/4 geklutste ei en roomboter en kneed tot een stevige bal.
1/4 ei houd je over voor later.

Vet een appeltaart blik in met boter en doe 2/3 van het deeg erin.
1/4 deel deeg is voor de reepjes boven op de taart.
Druk het deeg uit en maak een mooi opstaande rand.
Schep het appelmengsel in het deeg.
Rol het deegballetje uit en maak er reepjes van die je op de appeltaart legt.
Smeer met een kwastje de reepjes in met het restje ei.
Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak ongeveer 60/70 minuten

De monchou taart is zwaar en zoet, maar o zo lekker. Soms maak ik hem met aardbeien, maar kersen blijft toch het lekkerst.

Mon Chou Taart

175 gr Bastogne koeken, 150 gr roomboter, 200 gr monchou, 125 gr witte basterdsuiker, 2,5 dl slagroom, zakje vanillesuiker, zakje klopvast,1 of 2 blikken aardbeien of kersen vlaaivulling

Koekjes fijnmalen in je foodprocessor. Boter langzaam smelten in een pannetje en met koekgruis vermengen. Doe het koekjes mengsel in een springvorm (20 cm) druk goed aan en zet in de koelkast om op te stijven. Monchou en suiker samen romig kloppen.
Slagroom, vanillesuiker en klopvast tot een stevig mengsel kloppen. Slagroom voorzichtig door de monchou mengen en over de koekbodem verdelen.
Zet een nacht in de koelkast. Voeg voor het serveren de vlaaivulling toe.

2 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd. Ik heb nog nooit zelf taart gemaakt (ja stom!) maar nu je recept voor me staat gaat het toch wel kriebelen :D Leuk!
    Groetjes Daphne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Daphne: taart maken is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen