woensdag 24 oktober 2012

Appel-peren pie met gember

320 gr koude boter, 420 gr + 3 el + een beetje bloem, snuf zout,100 gram suiker + 2 el,  4 appels, 3 pepern, 3 cm verse gember, kaneelpoeder, 150 ml ijskoud water. 

Snij de boter in blokjes en leg in de diepvries. Meng 420 gram bloem, zout en 2 el suiker in een kom. Voeg de stukjes ijskoude boter toe en verkruimel grof in een keukenmachine of met de vingers. Voeg 150 ml ijskoud water toe en meng tot er een deeg ontstaat. Meng niet te lang.

Strooi wat bloem op het aanrecht blad en maak een dikke plak van het deeg (werk zo snel mogelijk) Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ca 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 215 gr heteluchtstand (gas en electrisch zijn niet geschikt). Strooi wat bloem over de deegroller en aanrecht en halveer het afgekoelde deeg. Rol een helft op wat bloem uit tot 3 mm dik. Leg het deeg in een ronde glazen of aardenwerken ovenschaal (geen springvorm) en druk ligt aan.

Schil appels en peren en snijd in vieren. Verwijder de klokhuizen. Snij de kwarten in dunne plakjes. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Meng 3 el bloem met 100 gram suiker en kaneel. Meng het bloem mengsel met gember en het fruit. Vul de pie met het fruitmengsel.

Rol de rest van het deeg uit (ook 3 mm) en snij het deeg in brede stroken. Leg de deegstroken kruislings over de taart en druk een beetje aan.

Bak de pie 15 minuten in de oven en verlaag de temperatuur dan naar 195 graden en bak 15 minuten verder. Verlaag de temperatuur opnieuw lager naar 185 graden en bak nog 10-15 minuten verder. Dek de korst af als het te bruin wordt. De pie is klaar als hij goudbruin is. Strooi nog wat poedersuiker over de taart.

Heerlijk taartje maar wel wat bewerkelijk door de baktijden en het deeg dat lang moet rusten.
Deze taart is ook helemaal plantaardig te maken! 

Bron: Foodies september 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten