woensdag 3 oktober 2012

Gemberkoek


125 gram volkorenmeel, 125 gram havermout, 125 gram lichtbruine basterdsuiker, 1 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel bakpoeder, 150 gram boter in stukjes, 25 gram stemgember uitgelekt en fijngehakt, eetlepel fijn gehakte bakgember, snufje zout, vierkant bakblik van 20 cm of een kleine lasagna schaal

Meng meel, havermout, suiker, zout en gemberpoeder in de kom van de foodprocessor en draai een paar keer rond. Voeg de boter toe en laat dan draaien tot het deeg op fijn zand lijkt. Schep 4 eetlepels van het zanderige deeg uit de kom en zet even weg. Voeg de stemgember aan het deeg en laat de machine nog een kort draaien tot alles goed vermengd is.

Vet debakplaat in met boter en bekleed met bakpapier. Haal het deeg uit de kom en schep in het bakblik. Druk stevig aan. Schep de eetlepel bakgember over de bovenkant en strijk uit met een bakwast. Strooi dan de kruimels over de koek.

Verhit de oven op180 graden en bak de koek in 25 minuten gaar en lichtbruin. Haal de koek uit de oven en snij in vierkanten, laat helemaal afkoelen en verwijder dan uit het blik.

Bron bewerkt recept: The Great British Book of Baking

(naar mijn smaak had er nog wel wat meer stemgember in gemogen)

2 opmerkingen:

  1. Superlekker recept!! Heb 'm meteen uitgeprobeerd. Zelf heb ik alleen gemberpoeder en bakgember gebruikt (Chinese bakgember, uitlekgewicht 125g, Aziatische supermarkt) maar wel het hele potje, dus genoeg gembersmaak;) Bedankt voor de inspiratie!

    Groetjes, Vera.

    PS. Binnenkort hoop ik ook een exemplaar van de Great British Book of Baking te bemachtigen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Vera:Potje bakgember kan geen kwaad, je mag best wat proeven. leuk dat je het boek ook besteld hebt, er staat een hoop lekkers in, en de vleesrecepten kun je vervangen door iets plantaardigs!

    BeantwoordenVerwijderen