zondag 27 januari 2013

Risotto

Ik ben altijd een beetje huiverig van risotto. Het ziet er uit als paprijst, is hartig maar moet heel erg lekker zijn, zegt mèn! Ooit at ik op Sicilië een bordje maar was nog niet helemaal overtuigd.

Mijn lief at eens ergens risotto en vond het òòk erg lekker dus toch maar eens proberen en met het recept van Lisette en de tips van Monique werd het een prima bordje risotto.

4 personen

350 gram risotto, 1 liter groentebouillon, 160 ml witte wijn, 2 uien of 1 grote gesnipperd, 10 zongedroogde tomaatjes op olie klein geknipt, 250 paddestoelen naar keuze in plakjes, 1 flinke teen knoflook fijn gehakt, 1 el boter, 4 eetlepels olijfolie, 150 gram doperwtjes, verse peterselie, citroensap, zout en peper, extra olijfolie.

Verhit olie en boter in een pan met een dikke bodem. Fruit ui en knoflook en voeg  de rijst toe. Roer goed door zodat de rijst al het vet op neemt. De rijst is nu klaar om vocht op te nemen.

Blus de rijst af met de witte wijn en blijf goed roeren tot de rijst alle wijn heeft geabsorbeerd. Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Zodra de rijst een scheutje bouillon heeft op genomen kan je het volgende scheutje toevoegen, Dit duurt minimaal 20 minuten.

Verhit wat olie in een andere pan en bak de paddestoelen rondom bruin. Breng op smaak met peper en zout.

Als de rijst bijna klaar is voeg je tomaatjes en doperwtjes toe. Schep de paddestoelen bij het mengsel en breng verder op smaak met peterselie en citroensap.

Serveer met een groene salade

Belangrijk: bereid en zet alles van te voren klaar. Daar heb je verder geen tijd meer voor want je moet roeren, roeren, roeren...

Bron bewerkt recept: Wat de pot schaft - Lisette Kreischer

3 opmerkingen:

  1. Ik heb laatst een paar keer risotto van gort gemaakt.(heet dan orzotto) Supereasy, je hoeft eigenlijk niet te roeren. Je houdt wel meer bite met een notige/paddestoelerige smaak. Lekker met geroosterde paprika en spinazie. Koken in bouillon. Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je blog is nog steeds dagelijkse(lees)kost voor mij. Op z'n tijd vind ik risotto lekker en 2 pogingen om het zelf te maken zijn meer, of minder geslaagd. Manlief is al geen pasta-, rijst- of andere graanprodukteneter, dus voor hem hoeft het niet. Ga het met dit recept toch nog eens proberen. Winny, misschien moet je de kip pikant met rijst uit het weekmenu van 27 januari opnieuw linken. Vermoed aan de pikante kippenpot van 8 februari 2012.

    Groet Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Gerry: Klinkt lekker, gaat op het 'nog te maken lijstje'

    @Mieke: Klopt, zelfde recept, andere naam, ik zal het even aanpassen. En succes met de risotto!

    BeantwoordenVerwijderen