woensdag 22 januari 2014

Zelf maken... broodbeleg

Wat eet je nou op brood als je regelmatig vegan eet. Vegan kaas en kaasspreads zoals Tofutti en Wilmersburger, jam, notenpasta,s, pure hagelslag, vlokken en chocoladepasta, hummus, sla, tomaat, komkommer 'plantaardige vleeswaren' tofu, tempeh... genoeg dus om niet in de verveling te vallen.

Leuk is het om zelf broodbeleg te maken. Lijkt op worst maar er heeft geen beest voor hoeven lijden.

Ik maakte volgens recept van Vegan Dad een soort '' gebraden gehakt' van tofu , glutenmeel, edelgist en lekker veel kruiden. Het is een aardige hoeveelheid dus maak porties en vries wat in!

Blok tofu (350 gram), 1/4 cup olie, 2 eetlepels sojasaus, 2 cups water, eetlepel liquid smoke (optioneel) 1/4 cup edelgist, theelepel paprikapoeder, 2 theelepels uienpoeder, theelepel knoflookpoeder, theelepel koenjit, theelepel ongezouten kipkruiden, snufje chilipoeder, peper en zout, 3 1/4 cup glutenmeel

Doe alle ingrediënten behalve het glutenmeel in een blender en blend tot een zachte massa. Doe het mengsel in een kom. Voeg het glutenmeel erbij en ga kneden tot je een stevig deeg hebt (ongeveer 5 minuten)

Zet een grote pan op met water tot het kookt en zet er een stoommandje in. Rol het deeg stevig op in aluminiumfolie als een toffee. Leg de rol met de naad naar beneden in het stoom mandje. Zet het water laag, doe een deksel op de pan en stoom het deeg 1 uur. Hou wel het water peil in de gaten!

De laatste 5 minuten van de stoomtijd zet je de oven aan op 175 graden. Na het uur stomen haal je de rol uit de pan en leg hem op een bakplaat. Bak het 'gehackt' nog 40-50 minuten en draai halverwege om.

Laat afkoelen en snij dan in plakken.
Lekker op brood met wat srirachasaus, veganaise, ketchup of een likje sambal. Of snij het 'gehackt in dikkere plakken en bak met wat uien' als onderdeel van de hoofdmaaltijd.

Cupmaatjes kan je kopen bij AH

Bron Vegan Dad

2 opmerkingen:

  1. Lekkerrrrr, ook om er blokjes van te snijden in een salade
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kniepertie: Zo is dat of met augurk en zilveruitjes

    BeantwoordenVerwijderen