donderdag 8 januari 2015

Hummus


Hummus (of is het nou houmous...)

250 gr gedroogde kikkererwten, 1 theelepel bakingsoda, 270 tahin, 4 eetlepels citroensap, 4 tenen knoflook, 100 ml ijskoud water, zout.

Doe de kikkererwten voordat je naar bed gaat of s'morgens voordat je naar je werk gaat in een pan met water en laat minimaal 8 uur weken.

De volgende ochtend of avond laat je de kikkererwten uitlekken. Doe ze in een pan met de bakingsoda en kook ze 3 minuten onder constant roeren. Voeg dan 1,5 liter water toe en breng aan de kook. Schep met een schuimspaander regelmatig schuim en losse velletjes af. Laat de kikkererwten 20-40 minuten koken afhankelijk van soort en versheid. (Ik gebruik kikkererwten van EkoPlaza) Ze moeten zacht zijn en makkelijk kunnen breken tussen duim en wijsvinger.

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. je hebt nu ongeveer 600 gram gekookte kikkererwten. Doe de kikkererwten in een foodprocessor en pureer tot een stijve pasta. Terwijl de machine draait voeg je tahin, citroensap, knoflook en 1 1/2 theelepel zout toe, Giet langzaam het ijskoude water toe tot je een smeuïge pasta hebt. Schep de pasta in een kom en dek af met plasticfolie en laat 30 minuten op rusten. Bewaar de hummus in de koelkast.

Dit is een megahoeveelheid en zelfgemaakte hummus blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast, Ik deelde de kikkererwten in vieren en stopte de de andere drie delen in de vriezer. De rest van de ingrediënten deel je dan ook door vier, haha.

IK roerde nog een beetje sambal door mijn hummus en bestrooide het met chilivlokken. Je kan er ook wat kerrie doorheen doen, gerookt paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, pompoenpuree...

Bron Recept Jerusalem - Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten