donderdag 22 januari 2015

Irish soda bread


Zo makkelijk te maken en zo lekker. Ik kookte een pan knolselderijsoep en terwijl die vrolijk stond te pruttelen op het fornuis maakte ik dit broodje, voor erbij...

Er hoort eigenlijk karnemelk in het deeg maar dat heb ik
vervangen door sojamelk met citroen. Dat geeft hetzelfde effect en is lekker plantaardig!

170 gr zelfrijzend bakmeel, 170 gr tarwebloem, 1/2 tl zout, 1 tl baking soda (Arm&Hammer), 290 ml sojamelk, 1 eetlepel vers citroensap

Voeg citroen bij de sojamelk en laat een minuut of toen staan.
Meng zelfrijzend bakmeel met bloem, zout en baking soda. Roer dan de sojamelk snel door het mengsel met een vork tot zich een bal vormt.

Strooi wat bloem op de aanrecht en leg de deegbal er op. Kneed net zolang tot je een soepel deegbal hebt. Maak er een mooie bal van.

Verwarm de oven tot 200 graden. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi eventueel nog wat bloem op het bakpapier. knip met een schaar een kruis in het deeg. Laat het brood 30 minuten bakken en kijk of het gaar is door een pollepel zachtjes op de bodem te slaan. Als het brood hol klinkt is het goed.

Laat het brood afkoelen. Snij dan in plakken en beleg met wat je lekker vind.

Ik at het brood de volgende ochtend geroosterd met appelperenstroop en dadelstroop.


Bron:Irish soda bread
GroenVoer

 

3 opmerkingen:

  1. Heb je ook nog een foto vd binnenkant? Ben benieuwd naar de structuur.
    Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Gerry; Het is een vrij vast brood. Op de foto is het wel geroosterd maar hoop dat het zo wat duidelijker voor je is.

    BeantwoordenVerwijderen