dinsdag 10 maart 2015

Pesto-tomatenbrood

Voor 1 brood

1 tl suiker opgelost in 4 dl warm water, 4 tl gedroogde gist, 415 gr wit meel, 90 gr volkorenmeel, 1/2 tl zout, 2 el olijfolie, 4 el pesto, 3 el uitgelekte zongedroogde tomaten, chilivlokken

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de gist op het suikerwater en laat het mengsel 10-15 minuten staan tot het schuimt. Meng de 2 soorten meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier de gistvloeistof en olijfolie in. Meng tot een zacht deeg ontstaat en kneed dan 5-8 minuten tot het deeg glad, zacht en elastisch is.

Vet een kom in met olie en beweeg het deeg door de kom tot het volledig bedekt is met olie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek. Laat 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Strooi wat meel op een werkblad en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol ballen van de porties en laat 10 minuten rusten. Rol de ballen uit tot slierten van ca 15 cm lang en 2 1/2 cm breed. Kerf elke sliert diep in en schep wat ven de pesto en zongedroogde tomaten in elke inkeping. Vouw de inkepingen dicht over de vulling.

Begin in het midden en vlecht de slierten losjes over elkaar tot aan de uiteinden. Druk de uiteinden op elkaar. Zet het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plek en laat 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven op 220 gr. Bestrijk het brood met wat olie en strooi er de chilivlokken over. Bak 10 minuten op 220 gr. Zet de oventemperatuur dan op 170 gr en bak nog 15 minuten verder tot het brood goudbruin is. Laat even afkoelen op een rooster en serveer warm.

(Ik begon een een punt met vlechten)

Bron: 500 brood recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten