zaterdag 23 mei 2015

Rozijnen bolletjes

200 gram volkoren speltmeel, 150 gram (spelt) bloem, 10 gram gedroogde gist (1 1/2 zakje) 2 tl kaneel, 175 ml plantaardige melk op kamertemperatuur, 1 tl zeezout, scheutje citroensap, 100 ml appelmoes of appelcompote zonder suiker op kamertemperatuur, 2 el rijststroop, 200 gram rozijnen

Doe 300 gram meel en bloem in een kom. Meng de gist en kaneel erdoor. Roer goed door elkaar.
Voeg dan de plantaardige melk, appelmoes, citroensap, zout en stroop toe en kneed goed door. Voeg de rest van het meel en de rozijnen aan het deeg en meng alles goed. Dek de schaal af met een vochtige theedoek en zet het op een warme plaats. Laat 1 uur rijzen.

Kneed na een uur het deeg nogmaals door en maak er 10-12 bolletjes van. Leg de bolletjes op een met bakpapier of siliconenmatje bedekte bakplaat. Leg de vochtige theedoek er weer over en zet de plaat op een warme plek of in de koude oven. Laat nogmaals 45 minuten rijzen. 

Haal de plaat uit de oven als je hem daar neergezet hebt. Verwarm de oven op 225 gr. Bak de bolletjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de bolletjes met wat agavestroop voor een mooie glans.

-Ik had sojamelk uit de koelkast gebruikt en daardoor wilde mijn deeg niet goed rijzen. Vandaar dat het belangrijk is dat de melk op kamertemperatuur is of lauwwarm. Ik heb bij de tweede rijs het deeg een paar uur laten staan waardoor de bolletjes toch nog gingen rijzen.

-Maak het deeg s'avonds en laat het na de tweede rijs de hele nacht rijzen. s'Morgens de oven aan en binnen een half uurtje warme bolletjes als ontbijt!

- Neem 100 gram rozijnen en 100 gram gedroogde zuidvruchten in kleine stukjes en gehakte noten en voeg nog een handje havervlokken toe voor meuslibollen.

Bron: De Planteneter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen