dinsdag 2 juni 2015

Appel muffins, vet en suikervrij!

2 minuten dadelpuree: 2 cups zachte dadels (medjool of Iraanse) 2 cups water.
Ontpit de dadels. Doe de dadels in een keukenmachine met het water en pureer helemaal glad. Ideaal zoetmiddel in plaats van suiker of stroop. Gebruik het in gebak, op brood of smooties, wat je maar wil!

De muffins:
3 cups volkoren tarwemeel (geen bloem), 1 1/2 tl bakpoeder, 1 1/2 tl baking soda, 1 tl kaneel, paar draaien of een snuf nootmuskaat, 3 cups geraspte appel (ongeveer 3 appels) of 2 cups geraspte appel en 1 cup blauwe bessen, 1 cup ongezoete appelmoes, 3/4 cup plantaardige melk, 1/4 cup 2 minuten dadel puree.

(Ik gebruikte 2 cups geraspte appel en 1 cup blauwe bessen)

Oven op 175 graden
Gebruik een siliconen muffinplaat, de muffins wip je er na het bakken en afkoelen zo uit en scheelt weer een hoop afval van de papieren cupjes of gebruik siliconen muffin cupjes.


Meng meel met bakpoeder, baking soda, kaneel en nootmuskaat goed door elkaar.
Meng appelmoes, geraspte appel en/of blauwe bessen, plantaardige melk en 2 minuten dadel puree.

Meng de natte bij de droge ingrediënten en schep het mengsel in de muffinvorm. (ik hield nog wat dadelpuree over en schepte wat dotjes boven op de muffins, een soort dadelglazuur dus)

Bak de muffins ongeveer 25 minuten. Prik met een stokje om te kijken of ze wel gaar zijn.
Mijn muffins hebben 30 minuten staan bakken terwijl het recept 20 minuten aangeeft, iedere oven is verschillend dus blijf er altijd bij.

Ik eet er een paar als ontbijt met een lekkere portie vers fruit en kruidenthee, maar als tussendoortje ook prima te doen.

Dadelpuree die je overhoud doe je in een glazen potje en bewaar je nog een week in de koelkast. Daarna in porties invriezen.


Bron: The China Study-Quick and Easy Cookbook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten