dinsdag 30 juni 2015

Calzone

Deeg 4 porties: 1 tl suiker, 7 gram gedroogde gist, 2 el olijfolie, plus extra, 600 gram harde bloem, plus extra, 1/2 tl zout.

Saus: 1 el olijfolie, 1 grote teen knoflook, blik tomatenblokjes, oregano, peper en zout.

Topping: alles wat je lekker vind en op wil maken, courgette, champignons, paprika, artisjok, aubergine, rucola, olijven, kappertjes en ga zo maar door.

Meet 300 ml lauw water af in een maatbeker. Roer er gist, suiker en olijfolie door en wacht tot het mengsel gaat schuimen. Laat minimaal 10 minuten staan.

Doe de bloem in een grote kom of stort het op een werkblad. Strooi de zout erover. en maak een kuiltje in het midden.
Schenk de vloeistof voorzichtig in het kuiltje en meng de bloem er voorzichtig met je vingers doorheen vanuit het midden. Als het deeg samenhang begint te vormen bestuif je het met bloem en kneed 5 minuten tot het veerkrachtig en glad is. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plaats 45-60 rijzen en het deeg in volume verdubbeld is.

Maak intussen de saus: verhit wat olie in een pan en voeg de knoflook toe. Zodra de knoflook gaat sissen schenk je de blokjes tomaat erbij en laat dan 10 minuten op laag vuur koken. Het vocht zal dan grotendeels verdampt zijn. Breng op smaak met peper, zout en oregano.

Verwarm de oven voor op 220-240 graden. Zet de toppings van je keuze klaar. Laat mozzarella uitlekken als je dat gebruikt.

Haal het deeg uit de kom en sla de lucht eruit met je vuist. Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkvlak. Maak er vier porties van en rol iedere bal uit tot een ronde lap van 25-30 cm.
Leg de pizzabodem op een bakplaat en bestrijk de helft met een dun laagje saus en leg de toppings er op. Klap de andere deeghelft erover en duw de randjes stevig dicht. Bak de pizza's 10-12 minuten in de hete oven. Op iedere bakplaat passen wel twee calzone's.

Voordeel is dat je het ongebakken deeg kan invriezen dus maak gerust het hele recept of verdubbel, vries het in porties in en maak pizza wanneer je trek hebt. Wel s'morgens even uit de vriezer halen en goed laten ontdooien voor gebruik. Hoef je s,avonds alleen maar te vullen en te bakken, eitje! 

Bron: Jamie Magazine mei-juni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten