donderdag 8 oktober 2015

Zwarte bonen-paddenstoelenburger

4 burgers

1 blik zwarte bonen, afgespoeld, uitgelekt en fijn geprakt met een vork of pureestamper 
2 el gemalen lijnzaad mengen met 3 el water, goed roeren en even laten staan (lijnzaad ei) 
150 gram fijngehakte champignons of andere paddenstoelen die je lekker vind  
1/2 rode ui gesnipperd 
1 klein worteltje fijn gesnipperd 
2 tenen knoflook fijn gehakt 
2 el olijfolie 
75 gram havermoutmeel (havermout fijnmalen in een keukenmachine)
1/2 flinke handvol verse peterselie
1/2 el gedroogde oregano
snuf chilipoeder
1/2 el tamari
paar draaien zwarte peper uit de molen
eventueel wat maizena

Pittig ketchup sausje: 1 1/2 dl ketchup, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 tl sambal, 1 el heel fijngesnipperde ui.
Meng alles door elkaar en zet weg tot gebruik

Meng de bonen met havermoutmeel en het lijnzaadmengsel. Fruit ui en wortel in de olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de champignons en knoflook toe en bak tot het vocht verdwenen is. Haal het mengsel van het vuur en laat afkoelen.

Meng het champignon-bonenmengsel met de rest van de ingrediënten goed door elkaar in een kom. Er mogen nog best wat  stukjes in zitten. Als je daar niet van houd pureer je het mengsel in een keukenmachine. 

Maak 4 burgers van het mengsel en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Verhit olie in een pan en bak de burgers ongeveer 4 minuten aan iedere kant tot ze goudbruin zijn.

Serveer de burgers op broodjes met sla, gebakken uienringen, tomaat en augurk en het pittige ketchupsausje

(Ik kocht deze zomer een hamburgermal bij AH. Dat gaat heel erg makkelijk)

Bron: Odin folder herfst 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen