dinsdag 10 mei 2016

Gigantes-gebakken grote witte bonen

500 gram grote gedroogde witte bonen
1 laurierblad
4 knoflooktenen, 2 heel, 2 heel fijn gesnipperd
125 ml olijfolie
1 grote ui gesnipperd
400 gram gehakte tomaten uit blik
1 eetlepel tomatenpuree uit blik
2 volle eetlepels verse fijn gehakte peterselie
4 takjes tijm

Doe de bonen in een kom met ruim koud water en laat een nachtje weken.
Giet af en spoel ze af.
Doe de bonen in een pan en zet ruim onder water.
Breng het wat aan de kook en schep het schuim dat boven komt drijven af.
Giet de bonen weer af en spoel in een vergiet af.
Maak de pan schoon.
Doe de bonen terug in de pan en zet ruim onder water.
Voeg het laurierblaadje en de 2 hele knoflooktenen toe.
Breng aan de kook, zet het vuur dan laag en kook 1 1/4 uur met de deksel schuin op de pan tot de bonen zacht zijn.
Schep zo nodig nog schuim van het water af.
Voeg tegen het einde van de kooktijd wat zout toe.

Verwarm de oven op 180 graden.
Verhit ondertussen de olie in een vuurvaste braadpan en fruit de ui goudgeel.
Voeg knoflook en fruit tot het gaat geuren.
Voeg dan tomaten, tomatenpuree en peper en zout toe.
Laat zonder deksel op de pan een paar minuten sudderen.
Voeg de peterselie en tijm toe.
Haal de pan van het vuur.

Schep de bonen als ze gaar zijn met een schuimspaan uit de pan over in de braadpan, maar gooi het kookvocht niet weg!
Voeg net zoveel bonenvocht toe dat de bonen net onder staan.
Schep voorzichtig om en proef of er nog wat peper en zout bij moet.
Zet de deksel op de braadpan en schuif hem voor 45 minuten in de oven.
Neem het deksel van de pan en laat nog 15 minuten bakken.
Laat voor het opdienen even afkoelen.

Bron: Tessa Kiros-Mezze en Moussaka


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen