dinsdag 5 juli 2016

Naanbrood

Neem er even de tijd voor , maar dan heb je ook wat. Heerlijke naanbroodjes die gemakkelijk ingevroren kunnen worden en dan nog steeds lekker zacht zijn.

1/2 cup warm water
2 theelepels suiker
1 eetlepel droge gist
4 cups bloem en wat extra
1 1/2 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel baking soda
1/4 cup zonnebloemolie, kokosolie of plantaardige boter
3/4 cup ongezoete sojayoghurt
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel nigellazaad om mee te garneren

Meng in een grote kom het water en de suiker. Strooi de gist in het water en zet 10 minuten weg tot dat het schuimig wordt.
Gebeurt dit niet dan is de gist niet meer goed.

Meng in een andere kom, bloem, zout, bakpoeder en bakingsoda.

Voeg 3 1/2 cup van het meel mengsel aan het gistmengsel toe met de yoghurt en 3 eetlepels olie.
Meng goed door elkaar.
Voeg eetlepel voor eetlepel de rest van de bloem toe en kneed 2-4 minuten tot een zacht deeg.

Leg het deeg weer in de kom, sprenkel er een beetje olie op en rol door de kom zodat het deeg helemaal met olie bedekt is.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 1 1/2 uur rijzen op een warme plek.
Haal het deeg dan uit de kom en druk de lucht eruit.
Kneed het deeg een paar seconden en voeg eventueel nog wat extra bloem toe als het nodig is.

Verdeel het deeg in 8 gelijke ballen (ik weeg het deeg af)
Rol de deegballen lichtjes door wat bloem en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg de vochtige theedoek over het deeg en laat nog 20-30 minuten narijzen.

Neem dan een deegbal en kneed met de hand een plat ovaal broodje van 15 cm.
Besprenkel de naan met wat water en strooi er de nigella zaadjes over en sprenkel er wat olie over.

Ga verder met de rest van de deegballen.


Verhit een koekenpan met een dikke bodem en laat de pan goed heet worden.
Leg het naanbroodje met de zaadjes kant boven in de pan en bak tot het deeg opbolt.
Draai de naan dan om en bak de andere kant tot het bruinige blazen krijgt.

Zet een bord klaar met een theedoek zonder wasluchtjes en leg de gebakken naan in de theedoek.
Klap de theedoek dicht, zo blijft de naan lekker zacht.
Ga door tot alles gebakken is.

Serveer de naan bij een lekkere curry.
Naanbrood wat je over houd kan je in porties invriezen.
Cupmaatjes kan je kopen bij AH

Bron: Vegan Richa's Indian Kitchen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen