dinsdag 23 augustus 2016

Notenbrood met appel

Voor 1 brood

500 gram volkoren of speltmeel
beetje zout
275 gram lauwwarm water
2 theelepels kaneel
1 zakje gedroogde gist 7gram
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel vloeibare bloemenhoning
75 gram gedroogde peren
1 handappel
50 gram rozijnen
75 gram ongezouten noten, bijvoorbeeld pecan, amandel,hazelnoot.

Meng het meel in een kom met wat zout en kaneel.
Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist in.
Voeg de olie en de honing toe.
Kneed alles in een keukenmachine met deeghaken of met de hand en 275 gram water tot een soepel deeg. 
Met de hand duurt wel een kwartiertje ongeveer...

Snij de gedroogde peer in reepjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Meng appel, peerstukjes, rozijnen en noten.
Meng het vruchten/notenmengsel in porties door het deeg zodat het goed verdeelt wordt.
Vorm een bal van het deeg en leg hem in een kom.
Sprenkel er een beetje olie over en rol door de kom zodat de olie overal op het deeg zit.
Leg een vochtige theedoek over de kom en laat 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Haal de deegbal uit de kom en druk met je vingers voorzichtig de lucht uit het deeg.
Maak een bal van het deeg en leg hem op een bakpapier beklede bakplaat.
Dek weer af met de vochtige theedoek en laat nogmaals 45 minuten rijzen op kamer temperatuur.

Verhit de oven op 220 graden
Zet een stenen ovenvast bakje met water op de bodem van de oven.
Spuit met een plantenspuit wat water over het brood.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca 30 minuten bruin en gaar.

Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen.

Snij het brood met een broodmes in plakken en serveer met wat roomboter, oude kaas, geitenkaas of appelstroop.
Brood kan makkelijk in plakken ingevroren worden.

Bron bewerkt recept: Appeltaart-Janneke Philippi



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen