maandag 6 maart 2017

Eliopitta (olijfbrood)

500 gram tarwebloem
1 eetlepel witte basterdsuiker
2 afgestreken theelepels (bakkers)zout
7 gram gedroogde gist
3 eetlepels olijfolie
300 ml lauwwarm water 
100 gram ontpitte olijven naar keuze in plakjes
1/2 eetlepel gedroogde oregano

Doe bloem, zout, suiker en gist in een kom en voeg olijfolie en water toe.
Meng het deeg met je handen of kneed het 10 minuten in een keukenmachine met deeghaak.
Vet een kom in met olie.
Maak een bal van het deeg en leg hem in de ingevette kom.
Draai de bal rond zodat overal wat olie op het deeg komt.
Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat in omvang verdubbelen.
Laat 30 minuten rijzen. 
Duw na 30 minuten voorzichtig wat lucht uit het deeg en kneed de olijven en oregano door het deeg.
Dek de kom weer af en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Strooi wat bloem op een aanrecht.
Haal het deeg uit de kom en verdeel in 2 gelijke stukken van 15 cm doorsnee.
Bol het deeg wat op.
Dek het deeg weer af en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verhit de oven op 240 graden.
Zet een bakblik met water op de bodem van je oven.
Door de stoom blijft het deeg elastisch tijdens het bakken.
Leg de broden op de met bakpapier beklede bakplaat en schuif de oven in.
Bak 10 minuten.
Temper dan de oven naar 190 graden en bak nog 20-25 minuten 

Hal de broden uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster en laat afkoelen...
Dat is nog het moeilijkste want eigenlijk wil je meteen aanvallen!

Bron Veggiestan - Sally Butcher


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen